Hoe lang blijven boeken nog bestaan?

Met een grote boekenkast in de woonkamer vol  ‘grote-mensen-boeken’, was het logisch om na de geboorte van de kinderen daar ruimte in vrij te maken voor kinderboeken.  Al van jongs af aan probeer ik mijn beide kinderen regelmatig voor te lezen. Als moeder weet je heel goed dat voorlezen een belangrijk deel  van de opvoeding is,. Maar ondanks alle goede bedoelingen sneuvelt dit voornemen nog wel eens. Vaak zijn er overdag genoeg andere leuke dingen te doen, enn eerlijk is eerlijk, ook de iPad wint het vaak genoeg van het echte boek.

Ze weten direct de weg te vinden naar de kast met boeken die het juiste leesniveau bevat, maar voor echt lang zoeken naar leuke boeken hebben ze weinig geduld. Mijn zoon van zes heeft zich inmiddels de computer toegeëigend waarop hij kan zoeken welke boeken er op voorraad zijn. Het typen van namen van schrijvers is voor hem eigenlijk nog leuker op zo’n middagje. De digitalisering is ook in de bibliotheek ingezet en de jeugd gaat daarin gemakkelijk mee.

Voor een bezoekje aan de bibliotheek trek ik tegenwoordig dus wat meer tijd uit. Na elk bezoek kunnen wij  met een grote stapel boeken onder de arm en in de bakfiets weer vooruit. Voorlopig dus nog elke dag lezen in een écht boek! Wat ons betreft blijven de boeken nog heel lang bestaan. 

Nu beide kinderen inmiddels op de basisschool zitten is lezen niet meer zo vrijblijvend als dat het was. Ineens is het besef van lezen een stuk groter geworden. Elke dag een stukje voorlezen én zelf lezen… Om daar elke keer een nieuw kinderboek voor aan te schaffen  is onbegonnen werk. Dus een abonnement op de bibliotheek, tot hun 18de kunnen de kinderen gratis boeken lenen, zoveel als ze willen. Om de drie of vier weken ga ik met een bakfiets vol kinderen en boeken richting de bibliotheek.


Wij hebben in Apeldoorn het geluk dat wij een moderne bibliotheek hebben. Met het concept CODA Junior heeft de bibliotheek alles in huis voor een ochtend of middagje pret tussen de boeken. Naast de vele boeken voor alle leeftijden, hebben ze ruimte om te spelen met een echte glijbaan, uitkijktoren, klimtunnel en meer. Maar als we het dan toch hebben over de digitale wereld…Met de GameZone maken ze het de jeugd helemaal naar hun zin. Hier kunnen kinderen na het scannen van hun pasje spelletjes spelen op grote schermen.

Geen opmerkingen: